Wednesday, December 5, 2012

Resepi 4 : Plain Udon

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Bertemu kembali. Post ni saje nk kenalkan makanan Jepun lain lagi sbb sy ni peminat makanan Jpn ekceli walaupon xde la hardcore..hihi..Pilih sbb rasanya nipis(betul ke), sedap n paling penting healthy.



Resepi yg ni pon wat yg plain je sbb malas nk masak susah. Wat macam makan kat kedai la. Just guna perencah yang dah siap je.

Ok la, resepi mudah, cepat dan kenyang sila rujuk dibwah ye.



BAHAN:-
(utk 1 orang)
(5 minit)

Air .......... 250ml
Perencah udon .......... 1 paket
Chikuwa(fish cake) .......... 1 batang
Mee udon .......... 1 paket
Tempura ikan .......... 1 ekor
Tempura udang .......... 1 ekor
Daun bawang .......... suka hati
Lada merah debu(pilihan) .......... suka hati

CARA:-

  1. Panaskan air dalam periuk. Kemudian masukkan perencah udon. Masak sehingga menggelegak.
  2. Masukkan chikuwa dan mee udon. Rebus sehingga udon lembut dan tidak melekat.
  3. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk yg bersesuaian. 
  4. Goreng tempura segera sehingga kekuningan. Letakkan sebagai topping di atas udon tadi.
  5. Hiaskan sedikit dengan daun bawang supaya nampak menarik. Letak lada merah serbuk jika suka. Siap utk dijamu.
Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-



Resepi 3 : Love Sharingan Strawberry Cheesecake

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Hari ni saja ingin mempersembahkan kek cheese yang aku buat semalam. Saja2 isi masa lapang sambil praktis bakat. Chewah. Dah lama sebenarnya nk ngap cheesecake ni tp apakan daya xde masa nk menyibukkan diri kat dapur. Kalau kat Malaysia confirm dah gi ngap kat Secret Recipe ni.. hihi..



Kek yang ni saja kasi masuk strawberry sbb ternampak kat kedai ada jual murah. Tup tap terus je la sapu sebelum habis stok..hihi..sbnrnya skarang ni musim sejuk, so, strawberry ni bnyak la jual  kat kedai macam cendawan tumbuh. Eh betul ke gune kat sini ni..x kisah la.



Biasanya wat yang plain je tp kali ni saje nk kasi umpphh skit. Padahal rasanya masam manis strawberry je tp I loike it. Ok la tanpa berlengah lagi check la resepi kat bawah ni ye.



BAHAN:-
(utk acuan kek bulat 18 cm)
(30 minit)

Crust
Butter .......... 40g
Gula .......... secukup rasa
Biskut tawar .......... 25 keping (sy guna biskut Ritz)

Cheese 
Strawberry Jem .......... suka hati
Gula .......... 200 g
Cream cheese .......... 200g (suhu bilik)
Telur .......... 1 biji
Jus lemon .......... 1 sudu kecil
Gelatin debu .......... 12 g
Plain yogurt .......... 200g
Whipping cream .......... 1/2 cawan
Cuka .......... 1 sudu kecil
Ekstrak vanila .......... 1 sudu kecil

CARA:-

  1. Kisar biskut dalam food processor shingga halus. Butter dicair dengan api sederhana dalam periuk kecil. Kemudian campurkan kisaran biskut, gula(sy masukkan secubit saje) dan butter yang telah dicairkan tadi. Gaul dalam satu bekas(kisaran biskut dan butter tu tak jadi berketul tp masih berdebu). Sediakan bekas acuan dan tuang campuran tadi ke dalamnya. Ratakan biskut tersebut dengan tangan. Sapukan strawberry jem atas biskut jika mahu. Kemudian masukkan dalam peti sejuk utk seketika.
  2. Panaskan oven ke 200 darjah. 
  3. Utk bahagian inti, mula2 pukul cream cheese dengan hand mixer sehingga jadi cream. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil pukul dgn handmixer. Bila cream dah nampak berkilat masukkan telur dan kacau lagi.
  4. Kemudian masukkan jus lemon, gelatin debu, plain yogurt, whipping cream, cuka dan vanila secara turutan sambil kacau dengan hand mixer. Kacau sampai semua sebati dan kelihatan cair.
  5. Keluarkan acuan tadi dari peti sejuk. Masukkan adunan cheese tadi ke dalam bekas acuan dan ratakan. Untuk corak2 atas boleh digunakan pewarna merah dan juga perisa strawberry dan titikkn ke atas kek. Hias ikut suka.
  6. Masukkan acuan tadi ke dalam oven yg bersuhu 200 darjah dan bakar selama 15 minit. Kemudian turunkan ke 150 darjah dahn bakar selama 40 minit. Ini utk mendapatkan crust atas yg berwarna klassik dan juga sedikit rangup.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dengn suhu bilik. Bila dah sejuk masukkan dalam peti sejuk utk mengeraskan isi dalam. Sejukkan 4 jam atau satu malam. Bila dah keras sedia utk dihidang.

Let's Eat!!

-Savory seasonings stimulate the appetite-


Tuesday, December 4, 2012

Resepi 2 : Bake Mayo Potato

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Hari ni just nak share dinnerku untuk hari ini. Hari ini try buat Bake Mayo Potato sebab ada bahan lebih dan juga resepinya pon mudah. Yang ni pon aku korek dari buku masakan Jpn je.



Rasanya biasa saje cuma healthy la. Ekceli kalau tengok buku tu dy ada guna bahan yg tak boleh tp aku ubah suai la skit. Saja untuk mengisi masa lapang.


Ok la, resepi seperti yg tertera di bawah ye.


BAHAN2:-
(utk 2 orang)
(15 minit)

Ubi kentang .......... 2 biji
Mayonis .......... 2 sudu besar
Shouyu .......... 1 sudu kecil
Cuka makan .......... 1 sudu kecil
Gula .......... 1 sudu kecil
Katsuobushi .......... 1 cengkam
Mayonis utk hiasan .......... Suka hati
Paseri kering .......... Suka hati

CARA:-

  1. Kupas kulit ubi kentang. Belah dan potong kecil2(dadu). Letak dalam pinggan tahan haba dan masukkan ke dalam oven. Panaskan 3-4 minit. Kemudian letakkan dalam satu bekas.
  2. Mayonis, shouyu, cuka makan, gula disatukan dalam satu bekas dan kacau. Kemudian tuangkan campuran cecair tersebut ke dalam bekas ubi kentang. Masukkan katsuobushi dan kacau sebati semua campuran tadi bersama.
  3. Bila dah sebati masukkan ke dalam bekas gratin. Hiaskan atas ubi kentang tersebut dengan mayonis dan juga paseri. Bakar dalam oven 150 darjah lagi sekali 5-10 minit sehingga ubi kentang kekuningan. Siap untuk dihidangkan.

Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-

Monday, December 3, 2012

Resepi 1 : Chicken with Shimeji n Onion

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Kali ni nk wat post pertama utk kategori masakan utk blog ni. In shaa Allah, klau xde halangan n rintangan akan berterusan mengupload resipi2 yg aku wat utk mkn sendiri sepanjang brbujang di kg Yonezawa ni.
Ini semua atas dorongn dan galakan dr kwan2 yang suruh buka kedai/blog psal msak2. Seperti yg dah sedia maklum blog ni akan turut berkongsi cerita psal perjalananku merantau ke benua2 asing lain. So, klau ade salah silap atau komen mengenai post2 ni sila utarakn ye.

Ok la, tanpa bnyk celoteh lagi, dipersembahkan masakan yg ekceli selalu je buat bile malas sbb cepat dan senang. Masakan Jepun biasenye mudah, cepat n healthy dan aku prefer this one la klau malas sangat n on the same time nk diet la kononnya..hihi..



Namanya鶏肉としめじの玉ねぎソースあえatau translatenye daging ayam bersama cendawan shimeji dan sos bawang besar. Ekceli trbace resepi ni kat dalam buku masakan Jpn kat kedai buku. Tp ubah suai la skit demi menghalalkannya.

So, resepinya seperti yg tertera di bawah ye.


BAHAN2-
(utk 2 orang)
(10 minit)


Bawang besar .......... 1/2 biji
Lobak merah .......... 1/2 batang (pilihan)
Shouyu(kicap Jepun) .......... 1 sudu besar
Cuka makan .......... 1 sudu besar
Gula .......... 1/2 sudu besar
Halia(blend) .......... 1/2 sudu kecil
Dada ayam .......... 1 keping
Cendawan shimeji .......... 1 cengkam
Minyak .......... 1 sudu besar
Garam, lada sulah, daun bawang .......... secukup rasa

CARA2-

  1. Bawang besar dipotong dadu/halus. Lobak merah dipotong slice*(tak nak letak pon takpe)
  2. Shouyu, cuka, gula dicampur bersama dan sebatikan ketiga-tiganya. Kemudian masukkan potongan bawang besar tadi ke dalam campuran cecair tersebut.
  3. Potong ayam kecil2. Cendawan shimeji dibasuh dan disejat.
  4. Tuangkan minyak masak ke dlm kuali. Bila dah panas goreng ayam tadi dengan api sederhana. Bila dah separuh masak ayam tersebut masukkan cendawan shimeji.
  5. Kemudian masukkan campuran 2 ke dalam kuali dan masak dengan api kecil. Tambah garam secukup rasa.
  6. Bila sudah masak, hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan lada sulah dan juga daun bawang yang telah dipotong. Siap untuk dijamu.
Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-

Bulan terakhir 2012 sudah tiba, Disember namanya

Assalamualaikum..

Sudah lama xberblog disebbkan kesibukan ngn pelbagai perkara minggu lepas. Dari midsem exam ke job hunting day n then ke Sendai utk menduduki peperiksaan Japanese Languange Proficiency Test. Otsukaresamadeshitapp..

Penulis dgn payung putih kesayangannya
Ditambah pula minggu lepas bermulanya salji lebat turun yg boleh dianggap luar kebiasaan dr tahun2 sebelum ini. Salji lebat yang biasenye turun pada hari2 berdekatan krismas trun pada awal bulan 12. Pelik tp benar. Apa lagi mula la excited bila dapat berjumpa ngn sang putih ni lagi (walaupon ni tahun ke 3 bertemu dgnnya). Still xpuas. Permulaan memang la suka-suki sbb blom tsumoru atau bertimbun lagi. Bile dah start bertimbun sampai 1 meter tinggi bru la nangis cari musim pnas plak. Begitu la riwayat hidup kat kg Yonezawa permai ini.

Salji atas rumput kat depan rumah
 Saja untuk santapan, sedikit gambar salji yang turun kat Yonezawa ni.

Pintu masuk kedai kat Uesugi


Salji yang start lebat 
Sebenarnya xde la rase nk berceloteh lama sangat pon arini. Saje tangan ni gatal nk menaip sbb dah lama x ketang-ketung ni..hihi..

Ok la, sampai sini saje post utk yg ini. Akan ade satu lagi post yg akan menyusul kejap agi.

Bye2..

-Restful Retreat-