Wednesday, December 5, 2012

Resepi 4 : Plain Udon

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Bertemu kembali. Post ni saje nk kenalkan makanan Jepun lain lagi sbb sy ni peminat makanan Jpn ekceli walaupon xde la hardcore..hihi..Pilih sbb rasanya nipis(betul ke), sedap n paling penting healthy.



Resepi yg ni pon wat yg plain je sbb malas nk masak susah. Wat macam makan kat kedai la. Just guna perencah yang dah siap je.

Ok la, resepi mudah, cepat dan kenyang sila rujuk dibwah ye.



BAHAN:-
(utk 1 orang)
(5 minit)

Air .......... 250ml
Perencah udon .......... 1 paket
Chikuwa(fish cake) .......... 1 batang
Mee udon .......... 1 paket
Tempura ikan .......... 1 ekor
Tempura udang .......... 1 ekor
Daun bawang .......... suka hati
Lada merah debu(pilihan) .......... suka hati

CARA:-

  1. Panaskan air dalam periuk. Kemudian masukkan perencah udon. Masak sehingga menggelegak.
  2. Masukkan chikuwa dan mee udon. Rebus sehingga udon lembut dan tidak melekat.
  3. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk yg bersesuaian. 
  4. Goreng tempura segera sehingga kekuningan. Letakkan sebagai topping di atas udon tadi.
  5. Hiaskan sedikit dengan daun bawang supaya nampak menarik. Letak lada merah serbuk jika suka. Siap utk dijamu.
Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-



No comments:

Post a Comment