Monday, December 3, 2012

Resepi 1 : Chicken with Shimeji n Onion

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Kali ni nk wat post pertama utk kategori masakan utk blog ni. In shaa Allah, klau xde halangan n rintangan akan berterusan mengupload resipi2 yg aku wat utk mkn sendiri sepanjang brbujang di kg Yonezawa ni.
Ini semua atas dorongn dan galakan dr kwan2 yang suruh buka kedai/blog psal msak2. Seperti yg dah sedia maklum blog ni akan turut berkongsi cerita psal perjalananku merantau ke benua2 asing lain. So, klau ade salah silap atau komen mengenai post2 ni sila utarakn ye.

Ok la, tanpa bnyk celoteh lagi, dipersembahkan masakan yg ekceli selalu je buat bile malas sbb cepat dan senang. Masakan Jepun biasenye mudah, cepat n healthy dan aku prefer this one la klau malas sangat n on the same time nk diet la kononnya..hihi..



Namanya鶏肉としめじの玉ねぎソースあえatau translatenye daging ayam bersama cendawan shimeji dan sos bawang besar. Ekceli trbace resepi ni kat dalam buku masakan Jpn kat kedai buku. Tp ubah suai la skit demi menghalalkannya.

So, resepinya seperti yg tertera di bawah ye.


BAHAN2-
(utk 2 orang)
(10 minit)


Bawang besar .......... 1/2 biji
Lobak merah .......... 1/2 batang (pilihan)
Shouyu(kicap Jepun) .......... 1 sudu besar
Cuka makan .......... 1 sudu besar
Gula .......... 1/2 sudu besar
Halia(blend) .......... 1/2 sudu kecil
Dada ayam .......... 1 keping
Cendawan shimeji .......... 1 cengkam
Minyak .......... 1 sudu besar
Garam, lada sulah, daun bawang .......... secukup rasa

CARA2-

  1. Bawang besar dipotong dadu/halus. Lobak merah dipotong slice*(tak nak letak pon takpe)
  2. Shouyu, cuka, gula dicampur bersama dan sebatikan ketiga-tiganya. Kemudian masukkan potongan bawang besar tadi ke dalam campuran cecair tersebut.
  3. Potong ayam kecil2. Cendawan shimeji dibasuh dan disejat.
  4. Tuangkan minyak masak ke dlm kuali. Bila dah panas goreng ayam tadi dengan api sederhana. Bila dah separuh masak ayam tersebut masukkan cendawan shimeji.
  5. Kemudian masukkan campuran 2 ke dalam kuali dan masak dengan api kecil. Tambah garam secukup rasa.
  6. Bila sudah masak, hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan lada sulah dan juga daun bawang yang telah dipotong. Siap untuk dijamu.
Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-

No comments:

Post a Comment