Thursday, January 24, 2013

Resepi 23 : Almond Milkhorlicks Pound Cake

Assalamualaikum..
Salam selera..

Again for 3rd time..hehe..Resepi mudah dah menyelerakan..Almond Milkhorlicks Pound Cake..nama rekaan semata-mata..berbelit-belit lidah..hehe..


Actually ni resepi gabungan antara susu pekat dan horlick..rekaan sendiri..sebab itu namanya berbelit-belit..hehe..Kerangupan almond yang dibakar dibahagian luar tu membuatkan seolah-olah sedang memakan crust. Suka sangat..hehe..badan kek tu sendiri lembut dan dense dan basah yang membuatkan kek ni dua dalam satu..rangup dan lembut..


Suka sangat tastenya..so, sapa yang kepingin tu silalah rujuk resepi seperti dibawah ya..


BAHAN2:-
(8 inci saiz acuan pound standard)

Tepung gandum .......... 1 cawan
Baking powder .......... 3/4 sudu besar
Garam .......... secubit
Serbuk horlick .......... 1/2 cawan
Mentega .......... 1 cawan
Gula .......... 1/2 cawan
Telur .......... 2 biji
Susu pekat manis .......... 1/2 cawan
Esen vanilla ......... 1 sudu kecil
Kepingan badam .......... sesuka hati

CARA2:-
  1. Campurkan tepung gandum, baking powder, garam, serbuk horlick dalam satu bekas dan kacau sebati.
  2. Dalam bekas besar, kacau mentega yang bersuhu bilik sehingga lembut. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan kacau. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau. Masukkan susu pekat, esen vanilla dan kacau lagi sehingga semua bersatu.
  3. Masukkan sebatian kering tadi sedikit demi sedikit ke dalam sebatian basah tadi dan kacau sehingga semua sebati. 
  4. Tuang ke dalam acuan dan taburkan kepingan almond. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 30-35min.
  5. Bila dah masak sejukkan dan boleh la dihidangkan.
Let's eat!!

-Savory seasonings stimulate the appetite-


No comments:

Post a Comment