Thursday, January 10, 2013

Resepi 5 : Ayam Serai Pedas

Assalamualaikum..
Salam selera..

Bertemu kembali. Just nk tunjukkan dinnerku yg DUA ari lepas..haha..lupa nk upload..bz memanjang je skrang ni..Seperti yg tertera di atas, kali ni masakan melayu siam maybe, ayam serai pedas..buat ni sbb rindu ngn masakan melayu siam..almaklum la dok seberang je..haha..


Ekceli resepi ni ambik dr http://www.myresipi.com/top/detail/380..terima kasih..tp ubah suai la skit mengikut bahan yg ade kat dlm rumah..huhu..



Ok la resepi mudah ni yg telah diubah suai adalh seperti di bwah,


BAHAN2:-
(utk 2 orang)
(20 min)

Dada ayam .......... 1 keping (potong dadu)
Serai .......... 1 batang (ditumbuk)
Cili padi .......... 4 biji (ditumbuk)
Sos nampla/sos ikan .......... 1 camca
Sos tiram .......... 1 camca
Bawang putih .......... 1 ulas (ditumbuk)
Bawang besar .......... 1 biji (ditumbuk)
Bawang merah .......... 1/4 biji (saiz Jepun besar) (ditumbuk)
Air .......... sesuka hati
Daun limau purut .......... 5 helai (x letak)
Gula/garam .......... secukup rasa
Minyak masak .......... 1 sudu besar

CARA2:-


  1. Masukkan minyak untuk menumis. Tumis semua bahan yang ditumbuk seperti serai, cili padi, bawang putih, bawang besar, bawang merah. Tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
  3. Masukkan sos nampla, sos tiram, gula, garam dan ajinomoto. Kacau sebati sehingga ayam masak. Tutp api dan hidangkan.
Let's Eat!!


-Savory seasonings stimulate the appetite-


No comments:

Post a Comment